אופציות לעובדים בתקופת מיתון

בשנים האחרונות הכלכלה הישראלית נמצאת במגמת תנופה, כאשר לא מעט חברות בינלאומיות עושות דרכן לכאן אלא גם עוד חברות הייטק רבות, חברות ייצוא ויבוא, מצליחות לפרוח בעשורים האחרונים ועימם מגוון של עסקים קטנים, בינונים וגדולים כאחד.  אך תקופת הקורונה הצליח להאט לא מעט חברות במשק הישראלי ואת הכלכלה העולמית בכלל, כאשר חלק מהכלים שהפכו למאוד פופולריים כמו אופציות לעובדים עזרו בתמרוץ הכללי והפכו לחלק לא קטן מסעיפי הבונוסים של לא מעט עובדים במשק הישראלי כיום. אך בעתות משבר מתקיימים לא מעט שינויים שונים, החל מאחוזי הריבית ועד לסוגי האופציות המוצעות כיום לעובדים.

אופציות לעובדים – מה זה?

כמו שציינו מעל אופציות לעובדים הפכו לבונוס די נפוץ בעיקר בחברות הייטק, כאשר בונוס זה מותנה בלא מעט תנאים שונים, החל מסיום פיתוח המוצר ועד להנפקה מלאה של החברה באחת הבורסות. אי לכך תנאי האופציות הניתנים למרבית העובדים, בעיקר בתחילת דרכה של החברה הוא מימוש אופציות עתידי. כך בעצם מתאפשר לעובדים להחזיק במספר מניות שעלותן יכולה להיות שווה כמו ארבעה או חמישה משכורות ממוצעות במשק הישראלי. את האופציות חשוב לזכור כי ניתן לממשן רק עבור עובדים שנשארו בזמן הנפקת המניה או השקת המוצר, כך שעובדים אשר פוטרו לפני זמן ההנפקה או לפני השקת המוצר לא יהיו זכאים למימוש האופציות שהגיעו להם בזמן עבודתם בחברה.

מה קורה בזמני משבר?

כאמור זמני משבר כמו כל משבר כלכלי עולמי אחר, מגלמים בתוכם בעיקר חוסר וודאות ותחושה זו בעיקרה היא המובילה את המשקיעים להדיר את רגליהם מהשקעות חדשות, מהשקעת בפיתוחים שונים ועוד. אך לצד זאת רגעים אלו במרבית הפעמים מביאים עימם גל של פיטורים וקיצוצי שכר, אשר אמורים להתאים לכמות ההשקעה החיצונית, בין אם השקעה במניות ובין אם בהשקעה בקרנות פיתוח שונות. על כן גם עובדים המחזיקים באופציות שונות, אשר נחתמו מבעוד מעוד עלולים למצוא עצמם גם כן בקלחת המיתון כאשר שווין של המניות עלול לא להגיע לתנאי המימוש(אי רכישה של מניות או ירידה בשווי החברה) ובכך לגרום לחוסר מימוש של האופציה על ידי העובדים.